четвъртък, 1 декември 2011 г.

Урок - "Коледни Орнаменти от гипс" - просто, лесно и с минимални разходи

Преди 3 години ми хрумна идеята да използвам формите на коледните шоколадови календари за нещо полезно. Днес се сетих, че имам снимки и мога да го публикувам като урок и тук :)
Стават малки, пъстри и много красиви украшения за елха. И спокойно може да се включат и дечица в изработването им!
И така :) Използвам пластмасовата форма от коледни шоколадови календари:Измивам добре формата и приготвям смес от гипсов прах и вода. Изливам гипса в гнездата за фигурките и изчаквам да се стегне до толкова, че да мога да забия клечки за зъби и те да стоят изправени. В следващите 5-10 минути следя сместа да стегне дотолкова, че да е мека, но около формите да не се отделя вода и клечката да може да се извади без гипса да се деформира около нея или да се затвори отвора след това. Затова правя формите на малки порции - в началото пълнех само 12 (половината) гнезда, но после свикнах и действах по-бързо и вече пълня и 24 гнезда на един път.
Така изглеждат формите погледнати отдолу:
След като се стегнат достатъчно, за да могат да се извадят без да се деформират, формите се оставят да изсъхнат. Може да се сложат да съхнат и на парното - за 2 часа са напълно готови и изглеждат така:След това използвам каквото имам под ръка: акрилни или темперни боички, лакове и декорации за нокти, брокатени лепила. Много добра работа ми вършат от лаковете за нокти, които са за рисуване, с едни тънички и дълги четки. И оцветявам формите както ми дойде на момента :) Накрая ги напръсквам с акрилен прозрачен лак за блясък. Получават се ето такива мини-красотички :)

Успех на всеки решил да ги направи. Забавлението е гарантирано :)

5 коментара:

 1. Браво ,страхотна идея!Благодаря, че я сподели!

  ОтговорИзтриване
 2. Много креативно и красиво! Поздравления!

  ОтговорИзтриване
 3. Хей на това му се казва добра и оригинална идея! Страхотни играчки си спретваш! Благодаря за урочето!

  ОтговорИзтриване
 4. Идеята е много оригинална, мерси за урока.

  ОтговорИзтриване
 5. Благодаря за страхотната идея. Ще се пробва още на мига.

  ОтговорИзтриване