сряда, 1 февруари 2012 г.

Часовник

Една моя много любима приятелка имаше рожден ден. Миналата година започнах една бродерия с идеята да и направя стенен часовник. Но пак се излъгах в големите надежди, че ще имам нужното време. Тази година го подхванах доста по-рано и успях. С няколко дни недоспиване, но все пак успях да я зарадвам. Бродерията е тематична :) Софийската група на форума www.goblenite.org шеговито се нарекохме кокошарника :)
Снимах и процеса на сглобяване, но не мога да кажа, че е урок, тъй като такива часовници са в безброй разновидности и механизми!
Основното при монтирането на бродерия на стенен часовник със стрелки е, че трябва да се отвори и да се свалят стрелките. В центъра на бродерията трябва да се остави малка част (горе-долу, колкото е необходимо да мине основата за стрелките), където да не е запълнено с бродирано.
След завършване на модела, изпиране и гладене тази малка част в центъра трябва да се изреже внимателно на 1 нишка от бродерията. Бродерията залепва с двойно лепящо. В случая този часовник беше с отделен циферблат от някаква пластична и тънка материя. Аз залепих бродерията на него, после изрязах панамата точно по циферблата и след това залепих циферблата за пластмасовата част на часовника. Циферблата обърнах от към бялата страна за да не прозират цифрите :) Преди 2-3 години пак правих такъв часовник и тогава само залепих бродерията върху циферблата.
След залепването механизма се връща на мястото му и се поставят отново стрелките, като се внимава да не са изкривени и при движението им да не се закачват една-друга, да са в правилно подредени и да не се забрави някоя част :) После часовника се затваря, слага се батерия и се проверява дали върви наред.
Ето поетапно снимките:
Направих също и картичка. Използвах мотивите от едно списание за "декупаж" - мислех тази техника за съвсем различна, но според тази притурка на списанието е напластяването на картинки с дунапренени лепенки. Стана много красиво и ефектно, но снимах картичката само един път, набързо с телефона и не си личи нищо :(

2 коментара:

  1. Супер е станал часовника! И бродерийката много добре си я избрала и със сглобяването си се справила перфектно!

    ОтговорИзтриване
  2. Часовникът е страхотен! А обясненията по сглобяването му бяха много полезни - винаги съм се чудела как става. Картичката е много сладка. Аз мислех, че декупаж е когато фигури изрязани от салфетки или тънка хартия се покриват със слоеве лак/лепило докато станат почти едно цяло с повърхността, която се украсява.

    ОтговорИзтриване